بلاگ
همه ما در طول روز از تعدادی محصولات پوستی و بهداشتی استفاده میکنیم، آشنایی با ترکیبات محصولات پوستی کمک میکند که شما بتوانید بهتر محصولات روتین خود را انتخاب کنید و بدانید که در لیست ترکیبات یک محصول باید به دنبال چه چیزهایی باشید.
فهرست مطالب
Toggleدر ادامه این مطلب ما شما را با انواع دسته بندی ترکیبات داخل محصولات پوستی و بهداشتی آشنا میکنیم و بهترین آنها را به شما معرفی میکنیم، پس اگر علاقه مند به اکتیو شناسی هستید با ما همراه باشید.
ترکیبات محصولات پوستی معمولا چگونه هستند؟
معمولا اکثر محصولات بهداشتی از ژلها تا کرم و سرمهای پوستی، دارای یک پایه اصلی هستند، این پایه شامل یک ترکیب از آب، روغن و مواد اکتیو است. اکتیوها موادی هستند که باعث ایجاد تفاوت در کرمهای مختلف میشوند.
اما اکتیو یا همان مواد فعال چه چیزهایی هستند؟
مواد فعال یا اکتیو چیست؟
اکتیو یا مواد فعال به موادی گفته میشود که به طور موثر با انجام واکنش با پوست بتواند مشکلات پوستی را برطرف کند. در واقع چون این مواد واکنش گرا هستند به آنها مواد فعال گفته میشود.
حال اکتیوهای مختلفی وجود دارند که در محصولات پوستی استفاده میشوند تا بتوانند مشکلاتی مانند: لک، جوش، چین و چروک و خشکی پوست را درمان کنند؛ در ادامه به دسته بندی این مواد میپردازیم.
دسته بندی ترکیبات محصولات پوستی چگونه است؟
معمولا اکتیوها بر اساس نوع عملکردی که دارند دسته بندی میشوند. دسته بندیهای کلی شامل موارد زیر میشود:
- آبرسان و مرطوب کنندهها
- آنتی اکسیدانها
- ضد التهابها
- ضد آکنهها
- ضد پیریها
- لایه بردارها
- محافظت کنندههای UV (پوشش دهندهها)
هر کدام از این دسته بندیها انواع مختلفی از مواد فعال را دارا هستند که در ادامه معروفترین آنها را بررسی میکنیم.
آبرسان و مرطوب کنندهها
اکتیوهای آبرسان و مرطوب کننده ۲ نوع متفاوت هستند، آبرسانها میتوانند در جذب رطوبت و نگه داشتن رطوبت پوست تاثیر بگذارند، در صورتی که مرطوب کنندهها سبب حفظ رطوبت و تقویت سد دفاعی پوست میشوند.
مهمترین آبرسانها:
- هیالورونیک اسید
- گلیسیرین
- پنتنول
مهمترین مرطوب کنندهها:
- روغنهای گیاهی مانند آووکادو و روغن بادام
- بوتیلن گلیکول
- اسکوالان
اکتیوهای دیگری نیز مانند: وازلین و لانولین وجود دارند که رطوبت را بطور کامل در پوست حبس میکنند و از تبخیر آن جلوگیری میکنند، این نوع مواد فعال برای پوستهای خیلی خشک مناسب هستند.
آنتی اکسیدانها
آنتی اکسیدانها موادی هستند که اثر رادیکالهای آزاد را خنثی میکنند، این نوع مواد معمولا در اکثر گیاهان و میوهها وجود دارند و انسان نیازمند آن است.
مهم ترین آنتی اکسیدانها:
- ویتامین C
- ویتامین E
- پلیمرها
این آنتی اکسیدانها معمولا در درمان هایپرپیگمنتاسیون نیز موثر هستند و میتوانند لکهای ناشی از اکسیداسیون را نیز از بین ببرند.
ضد التهابها
مواد فعال ضد التهاب معمولا دارای ترکیبات تسکین دهندهای هستند که سبب میشود، قرمزی و التهاب پوست از بین برود.
مهم ترین ترکیبات محصولات پوستی ضد التهاب:
- آلوئهورا
- عصاره چای سبز
- کامومیل
- زینک
ضد آکنهها
یکی از رایجترین مشکلات پوستی، جوش و آکنه هستند که به دلایل مختلفی از جمله: ترشح بیش از حد چربی، هورمونها و تجمع باکتریها بوجود میآیند. محصولات ضد آکنه معمولا دارای مواد فعالی هستند که با این عوامل میجنگند و به درمان سریعتر جوش و آکنهها کمک میکنند.
مهم ترین ضد آکنهها:
- بنزوئیل پراکسید
- سولفور
- رتینوئیدها
- روغن درخت چای
- آداپالن
ضد پیریها
اکتیوهای anti aging یا همان ضد پیری که به درمان چین و چروکها،خطوطهای پوست و شل شدگی پوست کمک میکنند. این نوع مواد فعال اکثرا با افزایش کلاژن سازی، انعطاف پذیری پوست را افزایش میدهند و نشانههای پیری پوست را کاهش می دهند.
مهم ترین ضد چروکها:
- رتینول
- کلاژن
- پپتاید
- سرامید
- نیاسینامید
لایه بردارها
لایه بردارها یکی از مهمترین ترکیبات محصولات پوستی هستند که برای طیف گسترده مشکلات پوستی از جمله: چربی بیش از حد، چین و چروک، تیرگی پوست، آکنه و کدر شدن پوست مناسب است. این نوع مواد با از بین بردن لایه خارجی که شامل سلولهای مرده و آلودگی است پوست را شاداب و آماده می کنند.
مهم ترین آنتی لایه بردارها:
- آلفا هیدروکسی اسید AHA
- بتا هیدروکسی اسید BHA
- سالیسیک اسید
- لاکتیک اسید
محافظت کنندههای UV (عایق و پوشش دهنده)
این نوع اکتیوها معمولا در ضدآفتابها استفاده میشوند تا با پوشش پوست بتوانند پوست را در برابر اشعههای فرا بنفش و آسیبهای محیطی حفاظت کنند. این مواد در واقع عایق پوست در برابر این عوامل آسیب زا میشوند.
مهم ترین پوشش دهندهها:
- اسید آمینه بنزوئیک
- آووبنزون
- سینوکسات
- هموسالات
- زینک اکساید
خب حال که با دسته بندی ترکیبات محصولات پوستی آشنا شدید، بیایید بیشتر درباره مهمترین آنها صحبت کنیم.
مهمترین ترکیبات محصولات پوستی
ترکیبات محصولات پوستی بسیار گسترده و متفاوت هستند، اما ما تصمیم گرفتیم 8 تا پر استفادهترین آنها را بررسی کنیم.
ویتامین C
ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است که برای روشنتر کردن لکههای ناشی از نور خورشید، کاهش چین و چروک ها و کدری پوست مناسب است.
ویتامین C به افزایش تولید کلاژن کمک میکند، رنگ پوست شما را یکدست میکند، با رادیکال های آزاد مبارزه میکند و حتی اشعههای مضر UV را از سطح پوست شما منعکس می کند، بطور کلی این یک اکتیو عالی برای گنجاندن در روتین پوستی است.
ویتامین C چه در مبارزه با جوشها، روشن کردن لکههای تیره یا صرفاً شاداب و درخشان کردن پوست شما، این قدرت را دارد که چهره شما را متحول کند. به علاوه، این آنتی اکسیدان برای انواع پوست، حتی پوستهای حساس، مورد استفاده است.
رتینول
رتینول از مشتقات ویتامین A است که میتواند چین و چروک ها را کاهش دهد، چرخه سلولی را سرعت بخشد، بافت و رنگ پوست را یکنواخت کند، و هیپرپیگمانتاسیون و التهاب را کاهش دهد.
رتینول معمولا در خیلی از محصولات ضد چروک از جمله سرم و کرمهای مخصوص وجود دارد که برای سنین بالای 25 سال مناسب است.
نیاسینامید
نیاسینامید یکی از بهترین ترکیبات محصولات پوستی است که برای درمان و رفع مشکلاتی مانند: کنترل چربی پوست، کاهش منافذ، کاهش جوش و جوانسازی پوست مناسب است. این ماده نوعی ویتامین B3 است و واقعاً برای مقابله با التهاب و محدود کردن اثرات آسیبهای محیطی شگفت انگیز است.
استفاده مداوم از نیاسینامید در روتین پوستی،باعث بهبود ظاهر منافذ، صاف کردن رنگ پوست، کاهش چین و چروک و کنترل ترشح چربی در طول روز میشود.
هیالورونیک اسید
هیالورونیک اسید یکی دیگر از اکتیوهای معروف و رایج محصولات پوستی خصوصا کرمهای مرطوب کننده و آبرسان است. بخاطر ساختاری که دارد، سبب میشود پوست آب بیشتری را جذب کند و به مدتی طولانیتر رطوبت را در سلولها نگه دارد؛ در نتیجه این ماده پوست را از خشکی نجات میدهد.
هیالورونیک اسید نه تنها در حفظ رطوبت و هیدراته نگه داشتن پوست در طول روز معجزه میکند، بلکه این اسید باورنکردنی دارای خواص آنتی اکسیدانی است که میتواند به محافظت از پوست در برابر آسیب های محیطی و پیری زودرس کمک کند.
آلفا و بتا هیدروکسی اسید
AHA ها و BHA ها هیدروکسی اسیدهایی هستند که به عنوان لایه بردارهای شیمیایی برای پوست عمل میکنند. AHA مخفف "آلفا هیدروکسی اسید" است و شامل اسیدهایی مانند گلیکولیک، سیتریک، ماندلیک و لاکتیک است. AHA ها معمولا از میوههای شیرین به دست میآیند.
BHA مخفف "بتا هیدروکسی اسید" است.BHA که بیشتر در ترکیبات محصولات پوستی استفاده میشود اسید سالیسیلیک است. BHA ها همچنین میتوانند به شکل عصاره پوست درخت بید، اسید تروپیک یا سالیسیلات سدیم باشند.
اسید گلیکولیک
اسید گلیکولیک، به عنوان یک لایه بردار بسیار قوی برای پوست شناخته شده است. این ماده توانایی تسریع گردش سلولی، لایه برداری سلولهای مرده پوست، کاهش ظاهر چین و چروک و خطوط ریز، به حداقل رساندن اندازه منافذ، یک دست شدن رنگ و بافت پوست و همچنین حل کردن روغنهای مسدود کننده منافذ را دارد.
سالیسیلیک اسید
اسید سالیسیلیک ممکن است فقط برای کسانی که پوست مستعد آکنه یا چرب دارند آشنا باشد، اما این بتا هیدروکسی اسید قدرت فوق العاده ای دارد که به عمق لایه های پوست نفوذ کرده و از شر چربی اضافی، کثیفی و سایر مواد زائد خلاص میشود و پوستی بدون چربی را به شما تحویل میدهد.
بهترین بخش این است که اسید سالیسیلیک نسبت به سایر مبارزه کنندههای آکنه مانند بنزوئیل پراکسید ملایم تر است، بنابراین می توانید آن را آزادانه و بدون نگرانی در مورد جوش های غیر ضروری یا ایجاد حساسیت استفاده کنید.
خب امیدواریم طی این مطلب توانسته باشید با برخی از مهمترین ترکیبات محصولات پوستی و انواع اکتیوها آشنا شده باشید. استفاده از مواد فعال بهتر است با مشورت یک متخصص انجام شود. اما در صورتی که میدانید دنبال چه چیزی هستید، میتوانید محصول پوستی مدنظر خود را از فروشگاه محصولات پوستی و بهداشتی ما با بهترین قیمت خریداری کنید.
شما همچنین میتوانید سوالات خود را از ما زیر همین مطلب بپرسید.
منابع:
10 Active Ingredients in Skin Care Everyone Obsessed With
سوالات متداول
نیاسینامید با چی تداخل دارد؟
همانطور که بالاتر نیز له آن اشاره شد، نیاسینامید یک نوع ماده اکتیو است که برای خواص ضد پیری، کاهش منافذ و کنترل چربی پوست شناخته میشود. این ماده با لیست زیر تداخل دارد:
- اسید آسکوربیک (ویتامین C)
- محصولات اسیدی قوی
- لایه بردارهای قوی مانند سالسیلیک اسید
- گلیکولیک اسید
آیا مصرف همزمان هیالورونیک اسید و نیاسینامید مشکل دارد؟
خیر، هیالورونیک اسید یکی از بهترین ترکیبات محصولات پوستی است که تقریبا با هیچ اکتیوی تداخل ندارد. مصرف همزمان هیالورونیک اسید و نیاسینامید علاوه بر کاهش التهاب، جوانسازی و کنترل چربی پوست؛ به آبرسانی و شفاف شدن پوست نیز کمک میکند.
رتینول با چی تداخل دارد؟
رتینول یک اکتیو بسیار قوی است که با اکثر ترکیبات تداخل دارد، در نتیجه مهم است که هنگام استفاده از این ماده در روتین پوستی خود به دیگر ترکیبات محصولات خود دقت کنید و سعی کنید به هیچ آن را با ترکیبی دیگر میکس نکنید. برخی از اکتیوهایی که با رتینول تداخل دارند:
- آلفا هیدروکسی اسیدها
- بتا هیدروکسی اسیدها
- ویتامین c
- بنزوئیل پراکساید
آیا نیاسینامید و سالیسیلیک اسید باهم تداخل دارند؟
همانطور که بالاتر توضیح دادیم، نیاسینامید و سالیسیلیک اسید ممکن است به یکدیگر ریکشن نشان دهند؛ در نتیجه بهتر است در یک روتین پوستی از نیاسینامید و سالیسیلیک اسید همزمان استفاده نشود۷ مگر با تجویز پزشک متخصص پوست با دوزهای کنترل شده.