بلاگ
آلفا هیدروکسی اسید (AHA) گروهی از اسیدها هستند که به طور طبیعی در میوهها، نیشکر و شیر وجود دارند. این اسید خواص و کاربردهای زیادی برای پوست دارد که سبب شده به یکی از اصلیترین مواد ترکیبات محصولات پوستی تبدیل شود. آشنایی با این محصول به شما کمک میکند تا بتوانید بهتر از آن استفاده کنید و پوستی زیباتر داشته باشید؛ پس در ادامه همراه ما باشید.
فهرست مطالب
Toggleآلفا هیدروکسی اسید AHA چیست؟
آلفا هیدروکسی اسیدها AHAs، گروهی از اسیدهای طبیعی هستند که از منابع مختلف مانند میوهها، شیر و نیشکر استخراج میشوند. این اسیدها به عنوان یک اکتیو در محصولات مراقبت از پوست، به ویژه در محصولات لایهبردار، استفاده میشوند.
AHA با فرآیندهای لایه برداری شیمیایی، سلولهای مرده پوست را از بین میبرند که باعث روشن تر شدن پوست، کاهش ظاهر چین و چروکها و بهبود رنگ و بافت پوست میشود.
به طور کلی انواع AHAs شامل موارد زیر میشوند:
- اسید لاکتیک که در لبنیات و سبزیجات تخمیری وجود دارد.
- اسید گلیکولیک که از نیشکر به دست می آید.
- اسید مالیک که در سیب وجود دارد.
- اسید سیتریک که در مرکبات وجود دارد.
- اسید تارتاریک که در انگور وجود دارد.
اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک از معروف ترین انواع آلفا هیدروکسی اسیدها هستند. حال بیایید فواید آلفا هیدروکسی اسید را برای پوست بررسی کنیم.
فواید آلفا هیدروکسی اسید برای پوست
همانطور که بالاتر هم توضیح دادیم این اسید یک لایه بردار شیمیایی است که خواص زیادی دارد، اما مهمترین آنها شامل موارد زیر می شود:
- لایه برداری ملایم: سلول های مرده پوست را از بین میبرد و باعث میشود پوست نرم،روشن و صاف تر شود.
- کاهش چین و چروک و خطوط ریز: با تحریک تولید کلاژن، به کاهش ظاهر خطوط ریز و چین و چروک کمک میکند.
- کاهش لک ها: این ماده با لایه برداری پوست به کاهش لکهای ناشی از آفتاب، آکنه و سایر عوامل کمک میکند.
- کاهش منافذ باز: با پاکسازی منافذ پوست،به کوچک تر شدن آنها کمک میکند.
- آبرسانی پوست: به بهبود رطوبت پوست کمک کرده و آن را نرم و لطیف میکند.
- کاهش التهاب: برخی از انواع AHAs دارای خاصیت ضد التهابی هستند که به کاهش قرمزی و التهاب پوست کمک میکند.
- بهبود بافت پوست: با یکنواخت کردن بافت پوست، ظاهری جوان تر و شاداب تر به آن میبخشد.
تفاوت AHA و BHA
AHA ها یکی از انواع اسیدها هستند که میتوانند در مراقبت از پوست مفید باشند. اسیدهای بتا هیدروکسی (BHAs) گروه مشابهی از اسیدها هستند که پوست را نیز لایه برداری میکنند.
نمونه هایی از BHA ها عبارتند از:
- اسید بتا هیدروکسی بوتانوئیک
- اسید استوایی
- ترتوکانیک اسید
- اسید سالیسیلیک، که همچنین می تواند در لیست مواد تشکیل دهنده به صورت سالیسیلات، سدیم سالیسیلات یا عصاره پوست درخت بید ظاهر شود.
BHA ها و AHA ها شباهتهایی دارند، اما برخی BHA ها را برای پوست های چرب و مستعد آکنه موثرتر میدانند. این به این دلیل است که آنها می توانند:
- بافت پوست را بهبود بخشند.
- به کاهش ریزش سلولهای پوست در داخل منافذ و کاهش احتمال انسداد کمک کنند.
- جوشهای سر سیاه و سر سفید را از بین میبرد.
به طور کلی تفاوت این دو در مواد اولیه، نوع محلول و میزان نفوذ آن در پوست است.
آلفا هیدروکسی اسید | بتا هیدروکسی اسید | |
مواد اولیه | میوههای شیرین مثل نیشکر | عصاره درختانی مثل بید |
نوع محلول | محلول در آب | محلول در روغن |
میزان نفوذ | سطح پوست | عمق پوست |
آلفا هیدروکسی اسید برای چه پوستی مناسب است؟
این ماده در محصولات متفاوتی وجود دارد که میتواند، برای پوستهای مختلف از جمله: خشک، حساس، چرب و چین و چروک دار مناسب باشد، تنها کاری که شما هنگام خرید این محصول باید انجام دهید؛ دقت به نوشته های روی این محصول است.
برای پوستهای حساس و خشک بهتر است از ahaهای ملایم استفاده شود. به طور کلی بهتر است در اوایل از غلظتهای پایین شروع کنید و برای انتخاب محصولات از پزشک یا متخصص پوست کمک بگیرید.
عوارض جانبی آلفا هیدروکسی اسید AHA
این اسید در غلظتهای پایین عوارض جانبی خاصی ندارد، اما بسته به حساسیت پوست شما ممکن است عوارض زیر را تجربه کنید:
- تحریک و قرمزی: این محصولات ممکن است باعث قرمزی پوستتان و یا سوزش و تحریک آن شود، به ویژه اگر غلظت محصول بالا باشد یا پوست شما حساس باشد.
- خشکی و پوسته ریزی: استفاده مداوم از لایه بردارها ممکن است باعث خشکی و پوسته ریزی شود.
- افزایش حساسیت به نور خورشید: اکثر اکتیوهای پوستی، حساسیت پوست به نور خورشید را افزایش دهند که میتواند خطر سوختگی و آسیبهای ناشی از اشعه UV را بیشتر کند.
- تغییرات رنگدانه ای: در برخی موارد، آلفا هیدروکسی اسید AHA ممکن است باعث تغییر رنگ پوست شوند، به خصوص در افرادی که پوست تیرهتری دارند.
- خارش و سوزش: در برخی موارد، استفاده از این محصولات ممکن است باعث خارش و سوزش موقت پوست شود. این عوارض معمولا با کاهش استفاده یا تغییر محصول برطرف میشوند.
برای کاهش خطر عوارض جانبی، توصیه میشود از غلظتهای پایین شروع کنید و از آن به درستی استفاده کنید.
نحوه استفاده از محصولات حاوی آلفا هیدروکسی اسید
بهترین راه برای استفاده از یک محصول مشورت با یک متخصص و دنبال کردن دستورالعملهای روی خود محصول است، اما به طور کلی هنگام استفاده از آلفا هیدروکسی اسید موارد زیر را باید در نظر بگیرید:
- شروع با غلظت پایین: اگر برای اولین بار از محصولات AHA استفاده میکنید بهتر است با غلظت پایین تر (حدود 1 تا 5%) شروع کنید تا پوستتان به تدریج به اسیدها عادت کند.
- شبانه استفاده کنید: به دلیل حساسیت پوست به نور خورشید بعد از استفاده از آلفا هیدروکسی اسید AHA، بهتر است این محصولات را در شب استفاده کنید. این کار به کاهش خطر تحریک و آسیب های ناشی از نور خورشید کمک میکند.
- قبل استفاده پوستتان را تمیز کنید: قبل از استفاده، پوست خود را با یک پاککننده ملایم بشویید و خشک کنید. این کار به جذب بهتر آلفا هیدروکسی اسید AHA کمک میکند.
- استفاده متناوب: در ابتدا، محصول را فقط ۱ بار در هفته استفاده کنید و به تدریج به استفاده روزانه برسید البته این بسته به غلظت محصول متفاوت است. اگر پوستتان دچار تحریک شد، تعداد دفعات استفاده را کاهش دهید.
- مرطوب کننده بزنید: پس از استفاده از محصولات حاوی AHA، از یک مرطوب کننده استفاده کنید تا از خشک شدن پوستتان جلوگیری کرده باشید.
- ضد آفتاب استفاده کنید: اکتیوها میتواند حساسیت پوست به آفتاب را افزایش دهند؛ در نتیجه حتما در روز بعد از استفاده، از یک ضدآفتاب با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید تا پوستتان از آسیب های UV محافظت شود.
- از ترکیب با محصولات متداخل خودداری کنید: از ترکیب آلفا هیدروکسی اسید AHA با سایر محصولات لایه بردار قوی یا تحریک کنندهها (مانند رتینول یا اسید سالیسیلیک) در یک زمان اجتناب کنید.
لیست ترکیباتی که با AHA تداخل دارند:
- ویتامین سی
- رتینول
- سالیسیلیک اسید یا BHAهای دیگر
همچنین بهتر است با محصولاتی مانند نیاسینامید نیز در یک روز استفاده نشوند.
لیست ترکیبات هماهنگ با AHA:
- هیالورونیک اسید
- سرامید
- مرطوب کنندهها
به طور کلی شما با رعایت این نکات میتوانید بهترین نتیجه را از این محصولات بگیرید. حالا بیایید چند تا از بهترین محصولات ایرانی و خارجی را بررسی کنیم.
بهترین مارک آلفا هیدروکسی اسید
این ماده در خیلی از محصولات پوستی از جمله: شوینده، سرم، کرم، ماسک و… وجود دارد، اما در برخی محصولات مانند سرم و کرم غلظت بیشتری دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم
بهترین مارک آلفا هیدروکسی اسید خارجی
- سرم پیلینگ اوردینری: سرم پیلینگ اوردینری یکی از معروفترین سرمهای لایه بردار است، این سرم حاوی AHA 30٪ و BHA 2٪ است که یکی از قویترین لایه بردارهای پوست است.
- سرم لایه بردار زغال گارنیر: سرم زغال گارنیر نیز یکی دیگر از لایه بردارهای خارجی است که حاوی آ اچ آ و BHA است، این محصول نسبت به سرم پیلینگ اوردینری بسیار ملایم تر است.
- سرم لایه بردار بالانس: سرم پیلینگ و لایه بردار بالانس حاوی AHA 10% و BHA 2% است که خاصیت لایه بردار، ضد چروک، جوانساز و روشن کننده را دارد.
بهترین مارک آلفا هیدروکسی اسید ایرانی
- سرم لایه بردار ویتالیر: ویتالیر یکی از بهترین مارک آلفا هیدروکسی اسید ایرانی را دارد.این سرم حاوی 30% آچ آ و 2% BHA است که برای لایه برداری، روشن سازی و کاهش منافذ پوست مناسب است.
- ژل آلفا هیدروکسی اسید آردن: ژل لایه بردار آردن حاوی 15% آ اچ آ است که یک لایه بردار قوی، ضد چروک و مرطوب کننده است.
- کرم آلفا هیدروکسی اسید سینره: این کرم یکی از بهترین کرم های ضد چروک، روشن کننده و لایه بردار ایرانی است که حدودا 10% AHA دارد.
شما بسته به میزان بودجه و نوع پوست خود میتوانید بین این محصولات یکی را انتخاب و خریداری کنید.
در آخر AHA ها نوعی اسید آلی هستند که افراد میتوانند از آن برای لایه برداری پوست استفاده کنند. با گذشت زمان، AHA ها ممکن است به بهبود بافت پوست، محو شدن لکه های تیره و کاهش علائم قابل مشاهده پیری کمک کنند، در صورت نیاز پوست شما این ماده یکی از بهترین اکتیوهاست.
ممنونیم که تا انتها این مطلب همراه ما بودید، لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منابع:
استفاده طولانی مدت از aha ها بی خطره یا ممکنه اثرات منفی داشته باشه؟
سلام وقت بخیر
خیر، استفاده طولانی مدت از آلفا هیدروکسی اسیدها خطری ندارد. تنها در صورت استفاده از غلظتهای بالا قبل از عادت دادن پوست خود، استفاده در روتین صبح یا استفاده از محصولاتی که مناسب پوست شما نیستند؛ عوارضی که در این نوشته توضیح دادیم رو تجربه میکنید.